Opinion / StudOrg

Helan går?

OPINIONSTEXT av Lilian Tikkanen

Den där känslan av att allt är nytt. Adressen, byggnaden, människorna runt dig, böckerna i din väska. Och så förstås sitsandet.

För de flesta gulisar är sitsandet en helt ny upplevelse. Vad ska man förvänta sig, hur ska man bete sig, hur mycket snaps ska man dricka? Frågorna är många, och eftersom en del har sin första sits framför sig ikväll ska jag berätta några saker om sitsande.

Sitsandet är en tradition bland universitetsstuderande som på senare tid också spridit sig till yrkeshögskolor. Det är oklart varifrån sitsandet härstammar, men en teori är att brittiska ryttarkompanier skulle efter tunga arbetsdagar ha festat med mat och dryck. Traditionen skulle sedan ha nått Sverige och Finland. I övriga europa firar man cantus, commercium och tableround (likt brittiska och amerikanska soldater).

Sits, sitz eller officiellt sittning (främst i Sverige), på finska sitsit, är alltså ett nordiskt koncept på akademisk bordsfest. En sits leds oftast av sångledare, som tar in snapsvisor med jämna mellanrum. Du får en egen sångbok som också fungerar som ett rit- och skrivblock för dina bordsgrannar under efterrätten (man kan skriva eller rita hälsningar i andras böcker). Det hör till god sed att vara tyst då sångledarna talar, eller då någon annan håller tal. Sedan är det förstås allsång som gäller, och det kan ta en tid att lära sig alla melodier, ord och ”gömda verser” som inte står i sångboken.

Mat och dryck serveras ofta i formatet tre maträtter och fem drycker — cocktail/fördrink, öl eller cider samt snaps till bordet, vin till huvudrätten och punsch till efterrätten. Det finns olika sånger för olika drickor, och i allmänhet skålar man med sitt bordssällskap i slutet av en sång eller tar bordsskål med hela bordet.

Tema och dresscode kan variera från sits till sits. Under min tid i StudOrg har det bland annat ordnats skottissits med temat ”När jag blir stor vill jag…”, dammiddag med fängelsetema och herrmiddag med Star Wars-tema, samt helt vanliga sitser med cocktail-dresscode och årsfest med finklädsel.

”Dom som är nyktra har inte nåt roligt…” lyder en populär snapsvisa. Stämmer det? Det är upp till var och en att själv veta vad som är bra för en, och att avgöra om man vill avstå från ”etanolen” helt och hållet eller hålla sig till en måttlig mängd (vad det nu sen är för en själv). Det är viktigt att känna sina gränser, och den mängd alkohol som ofta dricks under en kväll av sitsande och efterfest kan bli stor för den ovana festaren. De äldre studerandena har ofta haft en längre tid då de byggt upp sin tolerans, och kan därför ropa ”snaps!” flera gånger under en sits.

Själv rekommenderar jag inte att bygga upp sin tolerans till skadliga mängder, men det viktigaste är att du själv gör valet och inte känner dig pressad att ”passa in” i fest- och sitskulturen. Det är okej att vara med som nykter, att dricka mindre eller att helt utebli från festerna. Studielivet kan vara givande för en del, men för vissa kan det vara tungt.

Om du inte är säker på om du gillar studiefester, ge dem en chans! En del trivs bättre i köksteamet, och det finns många uppgifter man kan hjälpa till med före, under och efter en sits. StudOrgs styrelse ser till att studielivet rullar på, vid frågor kan ni alltid kontakta sitsvärdinnan Anna eller klubbis Akke.

Sitsa bra (och tryggt!),

Lilian Tikkanen

Chefredaktör

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s