HU & HUS

Unversitetet förändras – nu har du chansen att påverka

Ledningen för Helsingfors universitet håller ett informationsmöte för studerande om universitetets förändringsprogram måndagen den 5.10 kl. 16.15 i Porthania, sal PI. Då har studenterna möjlighet att diskutera med universitetets ledning vad inbesparingarna och Stora hjulet – ett projekt som inleddes i våras och som syftar till att reformera examensstrukturerna och examinas innehåll – innebär för studenterna och för studierna.

Universitetets styrelse meddelade 16.9.2015 att Helsingfors universitet tvingas spara in 86 miljoner euro fram till 2020 på grund av regeringens planerade nedskärningar i universitetens finansiering. Enligt universitetet leder detta till att maximalt 1200 anställda – ungefär var sjunde – måste sägas upp. Sparbehovet kan eventuellt minska ifall Helsingfors universitet får Undervisnings- och kulturministeriets anslag för spetsprojekt.

Tyngdpunkten i nedskärningarna kommer enligt universitetets styrelseordförande Jaana Husu-Kallio att ligga på annat än undervisningspersonalen, men det är ändå oundvikligt att inbesparingarna i viss mån också drabbar undervisningen och forskningen.

Studenterna och studentkåren måste nu samarbeta aktivt med universitetet för att säkra att man informerar öppet om hur nedskärningarna genomförs och vilka följder det får, att studierna också i framtiden löper smidigt och att universitetet kan erbjuda undervisning av hög kvalitet. Samtidigt pågår en stor strukturreform på universitetet, det s.k. Stora hjulet, som syftar till att reformera examensstrukturerna, studenturvalet och examinas innehåll så att de bättre motsvarar de föränderliga krav som framtidens arbetslivet ställer.

Vill man påverka hur inbesparingarna genomförs är det nu det ska göras. På informationsmötet har det reserverats tid för allmän diskussion. Universitetets ledning representeras på mötet av Keijo Hämäläinen, prorektor med ansvar för undervisningen, och av universitetets förvaltningsdirektör Esa Hämäläinen.

Universitetet informerar om förändringsprogrammet här: https://flamma.helsinki.fi/fi/muutosohjelma.

Mera information Stora hjulet finns på Flamma och på HUS webbplats:

https://flamma.helsinki.fi/portal/home/sisalto?_nfpb=true&_pageLabel=pp_list&placeId=HY342105&lang=sv

https://hyy.helsinki.fi/sv/media-arkisto/uutiset/”stora-hjulet”-börjar-rulla-–-universitetets-examensprogram-reformerast

Texten och bilden är från evenemangets sida: Leikkaukset Helsingin yliopistossa – tiedotustilaisuus opiskelijoille

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s