Opinion

Vi måste göra något, nu!

OPINIONSTEXT av Rosa Hietikko

Som alla i det här skedet säkert redan vet går Sipiläs regering extra hårt åt Helsingfors universitet i sin nedskärningspolitik, trots att HU placerat sig som det 76:e bästa universitet i Shanghai Academic Ranking of World Universities. HU är det enda finländska universitetet som rankat sig på listan. Helsingfors universitet placerar sig också bland de 100 bästa universiteten i världen på Times Higher Education-rankinglisan.

Att över huvud taget skära så mycket inom dagvård, grundskoleutbildningen och annan utbildning som Sipiläs regering har för avsikt att göra, bidrar till att klyftan mellan de olika samhällsklasserna ökar. Ifall denna politik genomförs kommer vi i framtiden att bo i ett Finland där fattigdom går i arv i allt större utsträckning än det redan gör nu. De rika blir rikare och de fattiga fattigare. Är det så vi vill ha det?

Vi som går på Soc&kom kommer också att få vår del av dessa nedskärningar. Enligt uppgifterna i ett e-postmeddelande som högskolans rektor Mirjam Kalland skickade ut den 30.9 är det ännu oklart hur mycket de kommer att sparas vid Soc&kom. Sparbehovet för hela universitetet ligger på 11 procent för budgeten år 2016. I värsta fall kommer 1200 anställda att få gå fram till 2020. Kanske Sipilä likt Japan bestämmer sig för att alla universitet ska avskaffa sina humanistiska och statsvetenskapliga fakulteter. Detta är bara ett hårresande exempel på vad nedskärningspolitik kan leda till.

För att citera Kari Uusikylä i Helsingin Sanomat den 5.10.2015: ”Helsingin yliopistossa peräti 1 200 työntekijää uhkaa saada potkut. Yliopistoista ei heitetä ulos imago- ja mediamestareita. Sieltä lähtevät ne, jotka höpisevät sivistyksestä ja jopa moraalista. Raskauttavaa on, jos professori kirjoittaa tekstejä äidinkielellään, vaikka oma kieli vivahteineen on avain käsitteiden yksiselitteiseen syvälliseen ymmärtämiseen.”

Torsdagen den 1.10 skickade StudOrgs styrelse ut ett e-postmeddelande till föreningens medlemmar om nedskärningarna vid universitetet och den oklara situationen för Soc&koms del angående dem. I samma meddelande skrev styrelsen att Studentkåren vid Helsingfors universitet bevakar StudOrgs intressen eftersom de representerar alla studerande vid HU. StudOrgs styrelse har inte tagit ställning till nedskärningarna eller om de motsätter sig dem, indirekt förstod jag vid styrelsens förra möte att styrelsen inte tycker att de är en bra sak men de har inte för tillfället tagit ställning i saken. Ifall styrelsen kommer att ta ställning för eller emot nedskärningarna, kommer det antagligen att ske, mitt personliga antagande, då nedskärningsplanerna är klara för Soc&koms del. Med andra ord då de blir ett faktum och är för sent att motverka. (Stycke editerat 7.10 kl. 9.35)

Då vill jag fråga er som går vid högskolan och representeras av StudOrg: Är ni säkra på att HUS kommer att vara intresserad av de specifika nedskärningarna som sker vid högskolan? HUS har meddelat att de är emot nedskärningarna och stödde ockupationen vid Porthania, men skulle inte StudOrgs styrelse ha bättre möjlighet att som studentorganisation vid högskolan föra fram sina egna medlemmars åsikt?

Själv upplever jag det som om styrelsen delegerar uppdraget vidare till HUS för att de är för upptagna med att fixa sitzer och fester, viktiga i och för sig, men vore det inte en första prioritet att se till att högskolan i fortsättningen också erbjuder kvalitativt bra undervisning och kurser? Också den bristfälliga svenska informationen som finns vid HUS nätsidor samt vid Flamma om Det stora hjulet särställer dem som inte har så bra finska. Trots allt sitter ju en medlem från styrelsen med i arbetsgruppen som ansvarar för Det stora hjulet, vore det inte då också logiskt att styrelsen också skulle meddela sina föreningsmedlemmar mera och tidigare än nu i den e-post som skickades den 1.10. Det stora hjulets arbetsgrupp har arbetat med frågor om förnyelser och reorganisering av HU redan länge och därför känns det konstigt att informationen om det kommer först nu från StudOrg.

Då jag själv ansåg att StudOrg inte informerade föreningsmedlemmarna tillräckligt väl om vad som höll på och ske, utan satsade mera på sitzer och annat dylikt, gjorde jag och två andra föreningsmedlemmar några inlägg  i StudOrg-medlemmarnas grupp på Facebook angående nedskärningarna och ockupationen vid Porthania. Efter det fick jag ett meddelande av styrelsen:

Hej, StudOrgs styrelse brukar inte ta ställning eller lägga sig in i vad som händer på StudOrgs facebook-grupp, men eftersom det kommit flera önskemål från föreningsmedlemmar måste jag vara i kontakt. Det har nu postats tillräckligt många inlägg kring ockupationen och dyl. i gruppen och folk orkar inte se mera av det. Därmed ber jag att du inte mera postar nya saker kring samma sak. Du får fortsätta diskutera saken på de trådar som finns i gruppen, men ifall nya trådar läggs till, kommer vi att radera dem. Eftersom vi inte kontrollerar mailing-listan, kan vi inte göra annat än att be dig att använda den med förnuft.

Nästa dag fick jag också personligen höra av ordförande, kompad av kuratorn*, att jag inte kan härja på ”om saken” (om ockupationen), och då jag frågade om hur många föreningsmedlemmar som beklagat sig över mina två Facebook-inlägg som båda berörde två olika saker angående nedskärningarna, samt två e-postmeddelanden, svarade ordföranden: ”Det behöver jag inte berätta”.

Som jämförelse kan man ta den gallupfråga som ställdes om ockupationen och nedskärningarna i den stängda StudOrg facebook-gruppen: 33 personer stödde ockupationen och motsatte sig nedskärningarna, medan 11 personer tyckte att ockupationen inte var rätt sätt att påverka nedskärningspolitiken (6.10.2015). Dessutom skrev 107 personer, bestående av både personal och studerande vid högskolan, under en stödhälsning till ockupanterna. Namnen samlades in av mig under ett dygn och är kanske inte riktgivande i frågan om vad föreningsmedlemmarna tycker om ockupationen, men kan kanske anses vara riktgivande om man funderar på vad den generella åsikten vid skolan är.

Det känns därför konstigt att styrelsen personligen tog kontakt med mig då jag publicerat två inlägg i StudOrgs Facebook-grupp, och för att alla inte har Facebook skickat två e-postmeddelanden till dem som studerar vid högskolan. Ingen annan av de personer som gjort inlägg som hade att göra med ockupationen fick en personlig varning. I mina ögon verkar det som om det är okej att göra flera inlägg om samma icke studierelaterade fråga/evenemang i gruppen, men då man tar upp en svår fråga som berör studierna och undervisning får man en varning, vilket jag upplever som indirekt censur.

Jag tycker att StudOrgs styrelse aktivt borde göra det klart för både skolans ledning och HU:s ledning att nedskärningarna är orimliga och att vi inte heller går med på dem. Genom att ha en gemensam linje tillsammans med HUS, studentföreningar i andra skolor, fackförbund och andra intressebevakare kan vi påverka och få regeringen att förstå hur idiotisk den nuvarande nedskärningspolitiken är.

Vi måste göra något nu, inte vänta tills nedskärningarna genomförs!

Rosa Hietikko, fjärde årets studerande vid högskolan, socialt arbete och socialpolitik som huvudämne

Foto: Porthania 24.9, Lukas Rusk

*Lagt till kommentar den 6.10 kl. 20.35: Kurator Robin Tiivola har enligt sina egna ord inte kompat ordföranden i påståendet. ”Vi sade till henne mycket vänligt med Oskari Bäck att starta snälla inte nya trådar om samma ämne utan håll dig till dem som redan finns. Vi underströk det att hon får och bör diskutera bäst hon vill, så länge hon inte öppnar nytt. Det var det enda vi sa till henne angående Facebook-gruppen.

Ett stycke i texten editerat den 7.10 kl. 9.35.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s