Soc&kom

Nedskärningar och det Stora hjulet

Diskussionen kring nedskärningarna samt den nationella universitetsreformen, det Stora hjulet, går het just nu. Speciellt är studerande intresserade av de nedskärningsplaner som gäller Helsingfors Universitet och Soc&kom. Många spekulerar om vad som kommer att ske och hur studerande och personal vid Soc&kom kommer att påverkas.

Det så kallade Stora hjulet rullar på samtidigt som man förhandlar om nedskärningarna på högskolenivå. Många detaljer i reformen är ännu oklara, men det finns idéer på hur undervisningen ska utvecklas. Samtidigt diskuteras också antalet sökmål på Soc&kom, hur det första studieåret ska se ut och hurudant ett möjligt magisterprogram skulle vara.

Frågorna är många. Hur ser undervisningen ut i framtiden? Hur mycket kommer personalen att drabbas av nedskärningarna?

För att alla studerande vid Soc&kom ska få svar på sina frågor ställer rektor Mirjam Kalland, förvaltningschef Rita Wickholm och prorektor för utbildningsfrågor Henrika Zilliacus-Tikkanen upp för en frågestund.

Vill du alltså direkt ställa frågor om var vi står just nu ska du komma till Soc&koms festsal onsdagen den 14.10 kl. 16. Där har du möjlighet att ställa alla frågor du vill, inga frågor är dumma! Frågestunden kommer att vara uppdelad i två skilda delar, så att vi först diskuterar nedskärningarna, och sedan Stora hjulet, för att inte blanda ihop två skilda ämnen.

VAD? Frågestund med förvaltningen
VAR? Soc&koms festsal
NÄR? Onsdag 14.10 kl 16.00-17.00
FÖR VEM? Alla studerande på Soc&kom, oberoende av huvudämne eller ålder
VARFÖR? För att klargöra var vi står just nu

Ifall du inte kan närvara på frågestunden kan du skicka dina frågor på förhand till StudOrgs studieansvarige Ellen Avellan, så framförs de på tillfället. Det skrivs också ett kort sammandrag om diskussionen för dem som inte kan vara på plats.

Facebook-evenemanget hittar du här.

(Text modifierad från Fb-evenemanget.)

Nedan en hälsning från Svenska ärenden (via rektor Mirjam Kalland), som ordnar en workshop kring det Stora hjulet. Texten fanns i ett e-postmeddelande som StudOrgs studieansvarige förmedlade till alla föreningsmedlemmar den 8.10.

Stora hjulet-workshop med Svenska ärenden

Stora hjulet (Iso pyörä) kommer – vilken är den svenskspråkiga undervisningens roll i de nya examensprogrammen?

  • Hur kommer det svenska innehållet i examensprogrammen att se ut?
  • Ska svenskkunniga studenter ha separat antagning, kvoter inom flerspråkiga program eller något helt annat?
  • Kan vi skapa helt svenskspråkiga fakultetsöverskridande ansökningsmål?
  • Hur kan man utnyttja svenska moduler inom många olika examensprogram?

Svenska ärenden ordnar en workshop om Stora Hjulet i Soc&koms festsal tisdagen den 20.10 kl. 16.00-18.00. Då har du möjlighet att diskutera ovanstående och övriga aktuella frågor som berör de nya examensprogrammen. Anmäl dig via e-blankett.

Stora hjulet handlar om att omsätta Bologna-processen i praktiken och tydliggöra trestegsstrukturen med skilda kandidat-, magister- och doktorandprogram. Tanken är att utbildningen på kandidatnivå ska genomföras i breda examensprogram, vilket innebär att vi i framtiden kommer att ha betydligt färre ansökningsobjekt än i dag. I dag finns det 300 läroämnen och utbildningsprogram vid Uni. Målet med Stora hjulet är att ha högst 50 kandidatprogram och högst 60 magisterprogram från och med våren 2017, då antagningen till de nya programmen sker för första gången. Målsättningen är att de breda kandidatprogrammen överskrider ämnes- och fakultetsgränserna. Fakulteterna ska presentera sina preliminära planer för de nya breda examensprogrammen den 10 december 2015, så tidtabellen är knapp. Reformarbetet leds vid varje fakultet av prodekanus med ansvar för undervisningsärenden.

För att försäkra oss om att vi har ett studieutbud som också i framtiden ger studenterna goda förutsättningar att jobba på svenska och finska inom sitt område så är det viktigt att även de svenska utbildningarna funderar på sin roll inom de breda examensprogrammen. Om vi förbereder oss väl inför reformen så erbjuder den fina möjligheter för de svenska utbildningarna att attrahera studenter över språkgränserna och från andra ämnesområden. Detta krävs för att på sikt försäkra oss om en stark och livskraftig tvåspråkighet vid Helsingfors universitet.

Svenska ärenden ordnar en workshop kring reformen tisdagen den 20 oktober, kl. 16–18 i Soc&koms festsal, Snellmansgatan 12. Vi önskar att så många som möjligt kan delta och att alla ämnen med undervisning på svenska är representerade. Anmäl dig gärna senast onsdagen den 14 oktober HÄR.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s