HU & HUS / Opinion / StudOrg

Kom ihåg att rösta (med eftertanke)!

Helsingfors universitets studentkårs delegationsval närmar sig, och förhoppningsvis kommer alla som läser detta att använda sin rösträtt. Med en årlig budget på nästan fyra miljoner euro och egendom värd hundratals miljoner euro är HUS är en av världens rikaste studentkårer, och att lämna beslutsfattandet om dessa tillgångar utanför den demokratiska sfären vore förkastligt.

Tyvärr brukar valdeltagandet vara skamligt lågt (31,68 % i förra valet, 2014). Det finns en uppenbar brist på motivation, vilket i sin tur antagligen är en konsekvens av brist på kunskap om delegationen och delegationsgrupperna.

För någon som inte under de senaste dagarna har spenderat flera timmar på att bekanta sig med de olika valförbunden, valringarna och delegationsgrupperna kan valet framstå rätt så komplicerat, och resultatet blir lätt att man röstar på sin kompis utan att desto mera tänka på innebörden av det. Genom att överhuvudtaget rösta hör man ju redan till den minoritet av studenter som gjort bättre ifrån sig, men räcker det?

Inför delegationsvalet 2011 publicerade Ylioppilaslehtis redaktion en ledare med rubriken ”Älä äänestä kaveria” (Rösta inte på din kompis). Budskapet är fortfarande lika aktuellt, speciellt för oss på Soc&kom.

Precis som riksdagsvalet eller kommunalvalet är delegationsvalet ett proportionellt val, dvs. man röstar i första hand på ett parti eller ett valförbund. Det som gör delegationsvalet snäppet mera komplicerat är att förutom politiska valförbund kan också opolitiska ställa upp, t.ex. ämnesföreningar. Hit hör bland annat StudOrgs valförbund, som med 19 kandidater ställer upp i SNÄf:s valring.

I ett offentligt ställningstagande, undertecknat av samtliga politiska delegationsgrupper, uppmanas medlemmar i HUS att “rösta politiskt”. Ställningstagandet betonar att delegationsverksamheten i högsta grad är politisk verksamhet, och således spelar kandidatens politiska värderingar en betydligt större roll än hens studieinriktning eller ämnesförening.

Då kan man ju fråga sig varför opolitiska valförbund överhuvudtaget ställer upp i valet. Svaret kan möjligen sammanfattas i två ord: representation och intressebevakning.

För oss på Soc&kom är en röst på StudOrg (och därmed SNÄf) högst antagligen det säkraste sättet att se till att våra intressen bevakas. Delegationen fattar också beslut om saker som konkret berör Soc&kom och StudOrg, t.ex. beslut om utrymmen för föreningar eller bevakning av svenskspråkigas intressen. Men, en röst på din kompis i StudOrg är samtidigt en röst på alla andra kandidater som ställer upp för SNÄf, och det finns ingen garanti för att de kandidater i SNÄf som sedan blir invalda överhuvudtaget delar dina värderingar i t.ex. ekonomiska eller socialpolitiska frågor.

Rösta alltså inte på någon enbart för att hen är din kompis, det är en dålig förutsättning för demokrati. Om du röstar på StudOrg – var medveten om att din röst kan stöda någon med avvikande värderingar. Rösta på ett politisk valförbund om du vill veta vad du får, men förvänta dig då inte villkorslöst försvar av just de specifika intressen som är unikt StudOrgs. Läs om de olika valförbundens valteman på deras respektive webbsidor och bekanta dig med HUS kandidattest (även om det tyvärr är lite flummigt uppbyggt). Kom ihåg att det är ett politiskt val oberoende om du röstar på ett politiskt valförbund eller inte, och framför allt: kom ihåg att rösta!

Elis Karell, chefredaktör

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s